DLACZEGO POTRZEBUJESZ OLEJU Z NASION OPUNCJI W SWOJEJ CODZIENNEJ PIELĘGNACJI SKÓRY?

Lepiej zapobiegać niż leczyć – ta stara zasada tyczy się nie tylko medycyny, ale również pielęgnacji. Lepiej nie doprowadzać skóry do stanu przesuszenia, zniszczenia i zmarszczek, ponieważ z takiego stanu trudniej ją odbudować. Znacznie korzystniej systematycznie od młodych lat stosować odpowiednią pielęgnację i utrzymywać cerę w dobrej kondycji. Zaowocuje to w przyszłości zminimalizowaniem powstawania zmarszczek i  opóźnieniem procesu starzenia się skóry.

Olej z pestek opuncji figowej - król wśród olejów. 

Niewątpliwie królem wśród naturalnych olejów kosmetycznych jest olej z pestek opuncji figowej - mówi Mateusz Molek przedstawiciel firmy Bio Agadir. Olej z opuncji jest najdroższym na świecie, ale zarazem najskuteczniejszym olejkiem stosowanym w profilaktyce antyaging - posiada silne działanie przeciwzmarszczkowe, liftingujące i odmładzające - tłumaczy specjalista.

Cechami charakterystycznymi dla oleju z pestek opuncji są właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające odporność skóry i pobudzające do naturalnych procesów naprawczych. Dzięki temu skóra lepiej radzi sobie z nieuniknionym wpływem czasu oraz czynników zewnętrznych. Staje się również mniej podatna na podrażnienia i stany zapalne, znacznie lepiej się regeneruje i utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia.

Co jest takiego wspaniałego w oleju z nasion opuncji?

Zawiera mnóstwo witaminy E, która jest naturalnym i silnym przeciwutleniaczem znajdującym się w olejach roślinnych. Wiele osób ma obsesję na punkcie oleju arganowego ze względu na wysoką zawartość witaminy E, ale to jednak olej z nasion opuncji figowej zawiera aż o 150% więcej witaminy E! Ma w sobie również dużo witaminy K, która jest znana ze swojej zdolności rozjaśniania skóry, przebarwień i ciemnych plam oraz zmniejszania worków pod oczami! Wysokie poziomy aminokwasów sprawiają, że olej z nasion opuncji jest idealnym produktem do stymulacji produkcji kolagenu, wspomagania odnowy komórek i zmniejszania powstawania zmarszczek. Betalainy to kolejne ważne składniki olejku z nasion opuncji figowej. Są przeciwutleniaczami, które są niesamowicie skuteczne w przypadku formuły anti-aging!

Skąd pochodzi olej z nasion opuncji?

Prawdopodobnie wyobrażacie sobie kolczastą wersję gruszek, które kupujecie w lokalnym sklepie spożywczym? Olej z nasion opuncji faktycznie pochodzi z kaktusa opuncji. Kaktus rośnie w strąkach, które zawierają małe nasiona, a te właśnie nasiona są wypełnione olejem bogatym w składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że opuncja figowa jest to roślina rosnąca w gorącym klimacie, która potrafi utrzymać się w bardzo trudnych i niesprzyjających warunkach. Dlatego też, aby przetrwać  pobiera ona z otoczenia, przetwarza i magazynuje w sobie, jak najwięcej wartościowych składników istotnych dla przeżycia. Składniki te finalnie zgromadzone są w drogocennym i coraz bardziej popularnym oleju z nasion (w pestkach opuncji).
Ciekawostka: Kaktus opuncja to warzywo i owoc w jednym! Zielona część uważana jest za warzywo, ale jego owoce (te strąki nasienne, o których mówiliśmy) są owocami!

 

Olej z pestek opuncji można stosować profilaktycznie już od 30 roku życia, aby skórę jak najdłużej odpowiednio odżywiać i utrzymać w dobrej kondycji. Oczywiście tutaj efekt nie będzie tak widoczny, jak w przypadku cer dojrzałych z widocznymi efektami starzenia, ale w ten sposób znacznie opóźnimy powstawania zmian degeneracyjnych skóry. Bardzo ważne jest, że produkt jest w 100% naturalny. Nie uzależnia skóry, a efekty zaraz po odstawieniu nie znikają. Stosując naturalne oleje, nie narażamy skóry na żadne chemiczne składniki, konserwanty czy parabeny. Zapewniamy jej skuteczną i naturalną terapię przeciwstarzeniową! Opuncja znana jest z doskonałego nawilżania i odżywania skóry bez zatykania porów, a wszystko to bez pozostawiania tłustych lub oleistych plam. Olej z nasion opuncji nie jest komedogenny, więc można go bezpiecznie używać każdej nocy, najlepiej po oczyszczeniu i nawilżeniu skóry wodą lub hydrolatem!

Taki niesamowity olej musi trochę kosztować!

To prawda, wysokiej jakości olej z nasion opuncji figowej nie jest tani. Jest jednym z najdroższych olejów w branży kosmetycznej. Dzieje się tak z powodu czasochłonnej i pracochłonnej produkcji , która na jeden litr pochłania aż 500 kilogramów owoców opuncji figowej! To właśnie skutkuje wysoką ceną prawdziwego olejku nasion pestek opuncji. Warto wybierać oleje, które mają aktualne certyfikaty takie jak Ecocert lub USDA, które potwierdzają oryginalność, czystość i jakość oleju!

Certyfikaty gwarantujące czystość oleju!

Aby olej był najbardziej wartościowy, musi być tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia, być nierafinowany oraz pochodzić z upraw ekologicznych. Decydując się na zakup, warto sprawdzić, czy olej posiada odpowiednie certyfikaty potwierdzające jego pochodzenie oraz oryginalność (głównie chodzi o certyfikaty: Ecocert i USDA). Na rynku można spotkać tańsze pseudo oleje z opuncji, rozcieńczane mniej kosztownymi olejami lub oleje z opuncji będące w rzeczywistości maceratami z kwiatów opuncji, które nie mają nic wspólnego z cennym olejem otrzymywanym z pestek owoców opuncji. Mają one zupełnie inne właściwości i skład chemiczny niż olej certyfikowany.

 

ECOCERT - jest organiczną organizacją certyfikującą, założoną we Francji w 1991 roku. Ma siedzibę w Europie, ale prowadzi kontrole w ponad 80 krajach, co czyni ją jedną z największych organicznych organizacji certyfikujących na świecie.

USDA – nadawany jest w USA przez departament rolnictwa. Jest on jednym z najbardziej kompleksowych i wymagających systemów odnośnie do certyfikacji. Warunkiem otrzymania certyfikatu USDA Organic jest to, żeby co najmniej 95% składników, jakie użyte są w kosmetyku były pochodzenia organicznego.

Właściwości kosmetyczne oleju z pestek opuncji

• ma silne właściwości odmładzające, przeciwzmarszczkowe oraz delikatnie liftingujące,

• ujędrnia i uelastycznia skórę oraz rozjaśnia ją, poprawiając mikro cyrkulację krwi,

• działa silnie antyoksydacyjne, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry,

• działa przeciwzapalnie, normalizując pracę gruczołów łojowych (doskonały do cer trądzikowych),

• zawiera właściwości immunostymulujące (wzmacnia układ odpornościowy skóry),

• nawilża, odżywia i silnie regeneruje skórę suchą, dojrzałą lub zniszczoną cerę,

• pielęgnuje delikatną skórę pod oczami,

• wpływa na odpowiednie nawodnienie i kondycję skóry,

• wspomaga regenerację bariery lipidowej skóry oraz uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów,

• wspomaga ochronę przeciwsłoneczną oraz chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (promieniowaniem UV, zanieczyszczeniem powietrza, dymem papierosowym, toksynami, stresem emocjonalnym, metalami ciężkimi),

• łagodzi stany zapalne i podrażnienia, dlatego może być stosowany przy chorobach dermatologicznych.

 

Dla kogo w szczególności polecany jest olej z pestek opuncji figowej?

Profilaktycznie po 30 roku życia lub w przypadku cer odwodnionych czy przesuszonych, a nawet wcześniej.

- do pielęgnacji delikatnej skóry oczu,

- do pielęgnacji cery dojrzałej,

- do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej,

- do regeneracji cery zniszczonej, alergicznej i atopowej

- do pielęgnacji cery ze zmarszczkami,

- do pielęgnacji obszarów skóry o obniżonej elastyczności, np. wokół ust, oczu, szyi, dłoni, czyli miejsc, gdzie objawy starzenia pojawiają się najwcześniej.

 

 

Olej z opuncji jest gęstym olejem, dlatego zazwyczaj stosowany jest do pielęgnacji na noc.

Przy cerach dojrzałych, zniszczonych lub bardzo suchych w okresie jesienno-zimowym można stosować również na dzień. Należy pamiętać, aby aplikować niewielką ilość oleju odpowiednio wcześnie (ok. 20-30 min) przed nałożeniem makijażu, aby zdążył się wchłonąć.

Jak stosować

• do codziennej pielęgnacji jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie na lekko zwilżoną hydrolatem skórę. Odrobinę oleju (2-3 krople) rozgrzewamy między palcami i nakładamy na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu. Delikatnie wmasowujemy. Jeżeli olejek całkowicie się wchłonie, po pół godziny możemy nałożyć dodatkowo krem na noc, natomiast nie jest to konieczne.

• do ulubionego kremu jako dodatek, który wzmocni jego działanie (kilka kropel dodajemy do kremu tuż przed nałożeniem).

• jako dwufazowy nawilżacz w połączeniu z kwasem/żelem hialuronowym (nałożyć kilka kropli olejku w zgięciu dłoni. Łączymy z kwasem hialuronowym i wmasowujemy w skórę twarzy, szyi i dekoltu). Mieszanka taka ma nieco lżejszą konsystencję i świetnie sprawdza się w lecie lub przy cerach skłonnych do przetłuszczania.

Alternatywa i uzupełnienie dla oleju z opuncji

Dla osób, które chciałyby stosować naturalną pielęgnację nie tylko na noc, proponujemy lżejszą opcję olejku w formie łatwo wchłaniających się kremów z olejami z opuncji, arganu czy róży, aby w ten sposób zapewnić cerze wartościowe składniki zawarte w tych substancjach.

Jak aplikować olej z opuncji?

Odwiedź nas na

FACEBOOKU

Przejdź

Kontakt

Dystrybutor w Polsce :

Interpromo

33-300 Nowy Sącz, ul. Kochanowskiego 55a

 

Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz złożyć zamówienie - zadzwoń!

512 370 470

 

Wypełnij wszystkie pola i wyślij.